De patiënt woont - al of niet begeleid - nog thuis en heeft dagelijkse zorg nodig. De verschillende hulpverleners maken afspraken en delen informatie met elkaar rond en mét de patiënt. De zorgverleners zijn de wijkverpleegkundige, de huisarts, de fysiotherapeut, maar ook de mantelzorger. De patiënt zelf neemt idealiter ook deel in deze ‘groep’. De mantelzorger, de partner, zoon of dochter kan - met toestemming van de patiënt - ook deelnemen, voor ondersteuning en voor vragen.
Wijkhulpverlener Lenie: “Mevrouw de Vries was weer misselijk deze ochtend. Kunnen we haar medicijnen wat afbouwen?”
Huisarts Frank: “Vervelend voor haar. Ja, dat is goed, Je kunt het vanaf vandaag halveren. Laat even weten of het dan beter gaat. Zou morgen al merkbaar moeten zijn”.
Fysiotherapeut Maarten: “Ik kan morgen een half uurtje eerder. Lenie, Kun je haar een makkelijk zittende broek geven bij het aankleden?”
Dochter van mevrouw de Vries: “Dokter, Mijn moeder heeft heerlijk geslapen vannacht. Ze is niet misselijk geweest. Gaat goed met deze pillen.”
De voordelen van dergelijke online ‘Wijkzorgteam’ zijn…
Je hebt een samenwerktool nodig die alle betrokken zorgprofessionals kunnen gebruiken. Of dat nu met een laptop, mobiel of tablet is. Bovendien moet de tool eenvoudig in gebruik zijn: iedereen moet ermee kunnen werken. Idealiter hebben ook de patiënt én de begeleiders/mantelzorgers toegang tot de besloten groep die de tool gebruikt. Voor je zo’n tool in gebruik neemt, heb je expliciete toestemming van de patiënt nodig. Die toestemming is eenvoudig geregeld, als je hem zelf laat deelnemen.
Veilig werken is wel een voorwaarde voor een integraal wijkzorgteam dat de stap naar een online platform maakt. Je wilt vertrouwelijk ruggespraak kunnen houden met een andere zorgverleners. De samenwerktool moet dus echt veilig zijn. Gegevens mogen absoluut niet zomaar op straat komen!
Het hulpmiddel voor zorgprofessionals moet:
Eigenlijk is er maar één tool geschikt voor online werken in een integraal wijkzorgteam: Share-board. Er zijn wel hulpmiddelen die functioneel vergelijkbaar zijn, maar die voldoen niet aan de privacy- en informatiebeveiligingsnormen. Verder zijn er veel online hulpmiddelen voor zorgprofessionals en voor patiënten. Zo zijn er hulpmiddelen voor communicatie tussen dokter en patient, zoals BeterDichtbij-App. Er zijn app’s die de patiëntendossier van de huisarts ontsluiten, en er zijn tools die de ruggespraak voor consultatie en diagnostiek tussen zorghulpverleners ondersteunen, zoals ZorgDomein en zoals Siilo. Maar als je écht veilig online wilt samenwerken en integrale zorg wilt verlenen, is alleen Share-board geschikt.
We laten je graag zien hoe Share-board voor jou kan werken. Neem contact met ons op voor een gratis demo via info@share-board.nl.